Druivensoorten
Marsanne, Grenache blanc, Viognier, Roussane en Clairette
Deze wijn past bij
aperitief, zeevruchten, vis en kazen
Serveer aan 8 - 12°C.
Côtes du Rhône wijnstreek
Tussen Lyon en Marseille, ten oosten van het Centraal Massief, ten westen van de Alpen en ten noorden van de Middelandse Zee, ligt de Rhônevallei. In het noorden is de streek granietachtig en wordt er veelal met één druivenras gewerkt, terwijl de bodem in het zuiden van kalksteen is en er meerdere druivenrassen worden geteeld. De zon, in het zuiden genereuzer dan in het noorden, de wind en een diep geloof in de gezamenlijke dynamiek maken de streek een eenheid. De wereldwijde populariteit van de aangeplante druivenrassen en het talent van de producenten verklaren het huidige en verdiende succes.
Saint Martin d’Ardèche bevindt zich op de grens van de 4 grote wijngebieden die men kan onderscheiden in deze wijnstreek daar waar de Ardêche uitmondt in de Rhône.
In deze wijnstreek treft men syrah, viognier, grenache, mourvèdre, cinsault en carignan aan.
Domein Nicolas Croze
Nicolas Croze nam in 1994 het wijnhuis, gelegen aan “Gorges de l’Ardêche” van zijn familie over. Hiermee zette hij de vierde generatie in van uitstekend, gedreven wijnbouwers die werken aan een zo natuurlijk mogelijk product. Het domein bevindt zich op de heuvels van St-Marcel, recht tegenover de wallen van het prachtige pittoreske dorp Aiguèze. Hier vindt men een grote diversiteit van aanplanten: Syrah, Mourvèdre, Grenache, Censault en Carignan voor de rode wijnen en voor de witte wijnen Grenache Blanc, Viognier en Marsanne.
Hij koos voor de directe verkoop in het domein en breidde het domein uit tot een wijngaard van 30ha. Dit wijnhuis vinden we met regelmaat terug in de prijswijnen dankzij de mooie, constante kwaliteit van de producten.
http://www.domaine-nicolas-croze.com/
Wijngaard
Het perceel waar de druiven van deze wijn op rijpen is gericht naar het zuiden/zuid-oost en aangeplant op een oud terrras van de rivier. De wijngaard bevindt zich uitsluitend op de gemeente St Just d’Ardèche.Hier treft men kalksteenbodems aan die eerder warme rode wijnen voortbrengen. De gebruikte cèpages zijn Syrah, Grenache, Cinsault en Carignan.
De wijnproductie
Gebeurt volledig met respect voor bodem, milieu en gezondheid van de wijngaard: culture raisonnée.
De oogst is manueel.
Pulpgisting van de gehele tros duurt ongeveer 20 dagen in betonnen kuipen.
Regelmatig pigeage (oproeren)
Opvoeden sur lis in inox vaten gedurende 18 maanden.