Nu twee zoete Hongaarse wijnen bij Guillaume
- Geplaatst op
- Door Karine
Twee zoete Tokaj's beschikbaar.
Het verhaal van Guillaume start deels in Boedapest waar fantastische wijnen werden geproefd. Bikaver, de Hongaarse trots van rode, krachtige opende de weg maar, al vlug werd duidelijk dat de grote verrassing de zoete Tokaji wijnen vormen.
De Franse zonnekoning noemde deze wijnen met “edelrot” reeds “Koning der Wijnen”.
Tokaji-zoete wijnen met late rijping worden gemaakt met druiven die tijdens een late, droge en zonnige herfst beschimmeld worden met Botrytis. Kleine, uitgedroogde rozijntjes zorgen dan voor een grote suikerconcentratie in de druif. Ze worden altijd manueel geoogst en in de bekende vaten puttonyos van ongeveer 20kg gebracht. De inhoud van deze vaten worden dan toegevoegd aan de basiswijn.
De meest gebruikte druif zijn hier de Furmint en de Harslevelu, twee inheemse druivensoorten.
De Zsirai Harslevelu is een laat-geoogste, zoete Tokaj-wijn die perfect past bij desserts. Lees hier meer.
De Zsirai Forditas komt daarentegen tot stand na een speciaal productieproces. Lees er hier meer over.