De Wijn
Elegante fruitige furmint met rijpe peer, mango en exotisch fruit. Mooie mineraliteit. Lange afdronk met amandeltoetsen. Het terroir Betsek geeft de wijn zijn specifiek karakter.
De wijngaard
Het is de grootste wijngaard in het Mádi-bekken en vanwege deze grootte heeft hij afzonderlijke, heterogene delen. Misschien wel het belangrijkste is rhyoliettufsteen die de hele wijngaard domineert, maar het wordt vaak gekruid met andesiet, soms klein basalt, evenals kwartsiet-zeolietformules. De bovengrond is zeer samenhangend met klei-elementen met een goed waterhoudend vermogen. De wijngaard is als een echte professional: hij doet zijn werk rustig en onopgemerkt.
Deze wijn past bij
Gevogelte, vis, zeevruchten, risotto en Aziatische gerechten. Ook bij roodschimmelkazen en bepaalde charcuterie past deze zeer goed. Of gewoon om zo te genieten.
Te drinken
Nu en binnen de 8 à 10 jaar (2026 – 2028)
Niet te koud, eerder 10°C
Het domein
De boetiekwijnbouwer Balassa werd in 2005 door Istvan Balassa opgericht in het historisch wijngebied Tokaj. Vanaf het begin beslist perfectionist Istvan, een perfectionist, om alleen de hoogst mogelijke kwaliteitswijnen te maken die de druivenrassen kunnen bieden. Het begint bij het telen van uitstekende kwaliteitsdruiven, door strikte groeinormen te hanteren. Elke wijn wordt vervolgens gemaakt door artisanale wijn-technieken toe te passen, die de uniciteit van de druif, de wijngaard en de terroir benadrukken.