De wijn
De witte ryoliet tufsteen van de wijngaard Betsek en de grote hoeveelheid kleimineraal die erin zit, vormen een zeer karakteristieke fruitige basistoon voor de wijnen die hieruit worden gemaakt en die wordt omlijst door een kleine maar nog opwindender zachte en fluweelzachte bittere afdronk.
Weelderig, rijk en diep aroma van gele bloemen, kamille, groene thee, kruiden, muntblaadjes, peren, rijpe perziken, kweepeer, gele appels, koekjes, zaden, vanille. Zeer fijne textuur met ronde zuren, licht verwarmende alcohol. Zoet, sappig fruit vermengd met tropische citrus en wat kruiden. Lange afdronk met een lichte structuur en zoute mineraliteit.
Te drinken
Nu en binnen de 5 à 8 jaar (2023 – 2026)
Niet te koud, eerder 10°C
Het domein
De boetiekwijnbouwer Balassa werd in 2005 door Istvan Balassa opgericht in het historisch wijngebied Tokaj. Vanaf het begin beslist perfectionist Istvan, een perfectionist, om alleen de hoogst mogelijke kwaliteitswijnen te maken die de druivenrassen kunnen bieden. Het begint bij het telen van uitstekende kwaliteitsdruiven, door strikte groeinormen te hanteren. Elke wijn wordt vervolgens gemaakt door artisanale wijn-technieken toe te passen, die de uniciteit van de druif, de wijngaard en de terroir benadrukken.